OUR WORK

TRANSPORTATION:

VAUXHALL UNDERGROUND STATION: LONDON


The Vauxhall Underground Station modernisation is part of Transport for London’s ongoing investment into London’s public transport network to support economic growth and employment opportunities.

The £45m project entailed reconfiguration of the station’s ticket hall to accommodate extra ticket gates and wide-aisle gates, as well as the refurbishment of the stations’ subways, ticket hall and stairs. The main part of the project was to make the access to the station step-free, enabling the station to handle 40% more passengers by installing a new shaft and lift between the ticket hall and platforms. A particular challenge was posed by the station remaining fully operational while the construction work took place between 2013 and 2017.
The main contractor selected was Bechtel, who proposed an innovative, new way of constructing the elevator shaft from below ground level, as well as utilising a sprayed concrete lining technique to save £9m from the total construction costs.
The principal requirement for the shaft was to accommodate the lift, which had to be constructed within the vertical concrete shaft and therefore required detailed co-ordination between all the existing structures, such as tunnels, ticket hall and the roof structure above.

Atom Consultants principal job was to create a BIM model of all the essential existing and new elements to enable total co-ordination to take place. We were also responsible for the structural design of all the structural elements providing support to the lift within the shaft and the escape stairs, which spiraled around the perimeter of the lift enclosure. As the construction proceeded, the access was available to make accurate measurements of the existing elements, and this information was fed back into BIM to adjust the model based on the actual survey conducted. As a result, the design was adjusted to fit within the actual building dimensions, whilst still maintaining the tight tolerances and necessary access space for lift maintenance engineers. Also, the entire model had to be co-ordinated with the London Grid, so that the facility could be incorporated into the London Underground Asset Register.
Additionally, all work had to be completed and independently reviewed in line with the precise standards to meet the stringent approval process for the London Underground.
Working in wonderful multi-disciplinary teams, which manage to collaborate efficiently is what made this project a particularly enjoyable one.

More info:

Contract awarded for major construction work to increase Vauxhall Tube station capacity and make it step free

Bechtel’s case study on Vauxhall Underground Station, London, UK

Quote

The use of data is an inherent part of all Bechtel projects. Working collaboratively with Atom helped us deliver an innovate cost-effective solution for our customer and provide Londoners with their 70th step-free access tube station.

MATT LAGAR, BECHTEL PROJECT MANAGER

Short description

 

OTHER PROJECTS

Nairn’s Oatcakes- Edinburgh
A previous brown-field site was developed into a brand new BRC Compliant gluten-free production facility for Nairn’s gluten-free biscuits and
Imperial College London- Central Library Service Riser
Following the recent refurbishment of the library, a Service Riser weighing 25 tonnes was designed by Atom Consultants for the
Bromley South Central St. Mark’s Square
The mixed-use Public Private Partnership scheme development includes a landscaped public plaza surrounded by a nine screen multiplex VUE cinema,
citizenM Tower of London Hotel
Smart and efficient: citizenM Tower of London Hotel does not disappoint.